lnu.sePublications
1234 1 - 50 of 153
rss atomLink to result list
Permanent link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf
 • Jagdell, Mari
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Film and Literature.
  Celia betyder himmel2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 20 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Abstrakt

  Min text är tänkt att ingå som en del av en roman som jag påbörjade förra läsåret. Detta är en fortsättning på det jag påbörjade då.

  Texten handlar om Celia som växer upp som enda barnet i ett hem med alkoholmissbruk och ovanpå det, sexuella övergrepp. Hennes mamma vet inte vad hennes dotter utsätts för och har så fullt upp med sitt eget, att frågan är om hon hade märkt det även om Celia hade sagt något.

  Celia har också en vän sedan småskolan, Sanna. Hon har en helt annorlunda familjesituation än Celia och hon försöker att övertala Celia att berätta för någon vuxen. Celia vägrar och får Sanna att lova att ingenting säga. Ett löfte som Sanna håller.

  I början av högstadiet har Celia lärt känna Kina som också bor i huset där Celia och hennes familj bor. Kina har ungefär samma situation hemma, med en styvpappa som dricker. Celia låter sig övertalas av Kina att följa med på en fest. Där blir hon bjuden på sprit och i fyllan hamnar hon i säng med en kille. Mot sin vilja ställer Celia upp och har sex med Uffe, som han heter. Efteråt pratar inte Kina med henne och i hemkunskapen börjar Uffes kompisar att trakassera Celia, genom att kalla henne lättfotad och annat. Till slut brister det för Celia och all ilska, maktlöshet och frustration tar sig uttryck i ett anfall mot Uffes kompisar. Som tillhygge har hon en kökskniv. Ingen kommer dock till skada och förtvivlad över vad hon varit på väg att göra flyr Celia hem till sitt rum och till maten som hon upptäckt har en lugnande effekt.

  När Celia inte kommer tillbaka till skolan blir Sanna ledsen och förtvivlad. Det dåliga samvetet som hon känner för att hon inte berättat, gör att hon har svårt att släppa Celias öde och detta följer henne även upp i vuxen ålder.

  Som vuxen är Sanna gift med Stefan, som hon även har en dotter, Emelie, med. De åker med jämna mellanrum hem till Sannas barndomshem och Celia dyker upp som ett spöke mellan Sanna och Stefan. Något som Stefan tröttnar på.

  När de ett jullov är hemma hos Sannas föräldrar, stöter de av en händelse på Celia på en buss och Celia bjuder hem Sanna på fika.

  Sanna märker att Celia har problem bland annat för att hon verkar gömma mat. Hon är gravt överviktig och hennes man, Uffe, verkar vara allt annat än trevlig.

  Min text startar när Sanna, efter fikan, sitter i sin bil för att åter köra hem till sina föräldrars hus, Uffe och Emilia.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Ehn, Anna
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Film and Literature.
  Fronten2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 20 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Detta är ett utdrag ur ett romanprojekt under arbete. Romanen har arbetsnamnet Fronten, och är skriven i dagboksform. Det är 20-åriga Majken som för ordet. 

   

  Intrigen tar avstamp i att Majken påbörjar en utbildning och där möter människor och situationer som ruckar hennes banor, och knuffar henne i nya riktningar. Den inlämnade texten utspelar sig en bit in i romanen, och rör sig framåt mot slutet av berättelsen (men inte ända fram till slutet). 

   

  Majken har tidigare haft svåra ätstörningar men är när berättelsen börjar frisk, eller åtminstone friskförklarad. Rent medicinskt är hon inte längre ätstörd, samtidigt som hon ännu inte har blivit fri från sjukdomens mönster; tvångstankar, skrev självbild och dålig självkänsla. Kanske kan man säga att hon befinner sig i en gråzon mellan sjuk och frisk, fortfarande i en kamp. Hon vet inte vem hon är och hon vet inte vart hon är på väg. Eller uttryckt på ett annat vis: det sjuka och det friska brottas inom henne. 

   

  Min ambition är att gestalta den här kampen. Den pendlande utvecklingen. Framstegen och bakslagen. Jag tänker mig att romanen skildrar en efterverkan, ett efterskalv till själva den stora krisen som var sjukdomen. Nu försöker Majken bygga upp en ny identitet, bortom sitt sjuka jag. 

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Warodell, Birgitta
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Film and Literature.
  Cecilia Olsdotter: ännu en barnamörderska2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 20 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Sammanfattning

  I denna fortsättning får vi följa pigan Cecilia Olsdotter som under senare delen av 1800-talet misstänks för att ha kvävt sitt nyfödda gossebarn till döds. Cecilia fängslas, förhörs och undersöks i väntan på rättegång. Under tiden i Karlskronas cellfängelse förväntas hon redogöra för hela sitt liv i de förhör som hon utsätts för. Hon våndas och tänker tillbaka på sitt liv och oroar sig för sin pojke Karl som hon lämnat på fattighuset i Nättraby. 

  Cecilia har som de flesta flickor under 1800-talet tidigt fått ta pigtjänster för att klara sitt uppehälle. Hon fick sin son Karl när hon arbetade vid prästgården i Ronneby. Som ogift mor får hon inte behålla sin tjänst och hon kämpar för att hon och pojken ska kunna klara sig. Cecilia tar sin lille son med sig och återvänder till sin hembygd. Hon får arbete på ett gästgiveri där superiet är vida känt. En kväll möter hon amiral Ehnemark som erbjuder henne arbete som piga på gården Agdatorp. Där stannar Cecilia och Karl under några år innan de beger sig till Karlskrona.

  Vid tiden för mordet är Karl sju år och Cecilia är skriven som försvarslös/kringstrykerska och de är båda olovligen inhysta hos hennes storebror Johan. Innan mordet har hon, utan att berätta för Johan, lämnat sin sjuårige pojke Karl på fattighuset Fredriksdal i Nättraby.

  Karl Alfred Ekblad är under 1940-talet en gammal man bosatt i Kalmar med sin ”tokiga” Anna. Han har för sin familj förtigit saker från sin barndom och ungdom. I livet sista år kommer minnen tillbaka som han för länge sedan trodde sig begravt.

  Cecilia Olsdotter får i förhören redogöra för hur hon förtigit sitt havandeskap och fött sitt barn i lönndom.

  Historien om Cecilia Olsdotter och hennes pojke Karl Alfred bygger på släktforskning och protokoll från förhör, undersökningar och rättegång. Det är en skönlitterär roman om vanliga människor liv, skamfyllda minnen och hemligheter. Fattigdom och överlevnad i en tid då befolkningen i Sverige flyttade från landsbygd till de växande städerna.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Broman, Cecilia
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Film and Literature.
  Nocturnal Animals: En stilanalys ur ett neo-noir-perspektiv2019Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Film noir slutar aldrig att fascinera med sin förmåga att kombinera ljus och mörker i en otroligt stiliserad och väl genomarbetad mise-en-scène. Den omisskänneliga mörka stämningen och tonen – den karakteristiska noir-känslan – är konstant närvarande och reflekteras i såväl de typiska noir-karaktärerna som i storyn och i mise-en-scène. Liksom film noir är Tom Fords filmer genomtänkta i minsta detalj och det visuella sätts i fokus. Min uppsats är en stilanalys av den samtida noir-filmen Nocturnal Animals (2016) ur ett neo-noir-perspektiv. 

         Syftet med denna uppsats är att analysera olika stildrag – mise-en-scène, cinematografi och klippning – samt utmärkande noir-teman. Vilken funktion har de olika stildragen i berättarstrukturen? Hur synliggörs klassiska noir-teman i filmen och hur skiljer sig neo-noir från den klassiska film noir? Genrefrågan debatteras fortfarande och därför används genreteori som en bakgrundsteori. De flesta filmforskare och filmkritiker ser film noir som en stil och inte en genre, eftersom de inte kunnat enas om en gemensam struktur och då film noir anses vara starkt förbunden med en viss tidsperiod och delar för många egenskaper med andra genrer.

         Neo-noir bygger på dagens filmskapares medvetenhet om den klassiska noir-filmens stilistiska och narrativa konventioner. Nocturnal Animals innehåller flera noir-teman. Det som skiljer den klassiska film noir från neo-noir är framförallt användningen av färg, och miljöerna och handlingen som tagits till en ny nivå, dvs. brottstemat och våldet har blivit brutalare och visas inte sällan utan upplösning. Neo-noir innehåller också mer skräck och karaktärerna, klippningen och ljussättningen har utvecklats. Både film noir och neo-noir lägger tonvikten på det visuella med en väl genomtänkt mise-en-scène, vilket även är karakteristiskt för Tom Fords filmer. Neo-noir-filmernas uppbyggnad och stil återspeglar den höga graden av medvetenhet om den klassiska noir-filmens stilistiska och narrativa konventioner.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Karlberg, Robin
  Linnaeus University, Faculty of Social Sciences, Department of Political Science.
  Datorspel i samhällskunskap: En kvalitativ studie om hur lärare och lärarstudenter kan se på datorspel som tema och metod i samhällskunskapsundervisningen2020Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  This study focuses on computer games in the subject of social science and aims to examine what view teachers and teacher students can have and how they can reason about computer games in social science, both as a theme and teaching method. Furthermore, the purpose will be to analyze the motives and factors underlying the choice of using computer in their teaching. To answer these questions, the study involves qualitative interviews as a method. I will first interview the teachers and the teacher students and then analyze the answers using previous research and different theories. The study shows that teachers and teacher students are positive about computer games in teaching and see the relevance, potentials, and benefits of its use. However, due to various factors, there is limited scope in teaching. The factors that inhibit the use of computer games are considered as: technical concerns, ignorance, lack of time, cost issues, discomfort, and priorities. Finally, more information, research, positive thoughts, and recommendations could increase the incidence and application of computer games in teaching.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Adolfsson, Linn
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Media and Journalism.
  Engrup, Magdalena
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Media and Journalism.
  "Come out, come out, whatever you are": En kvalitativ innehållsanalys om representationen av dissociativ identitetsstörning i film2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The purpose of this qualitative content analysis is to investigate how stereotypes, stigmatization and trivialization around psychological disorders, more specifically around people with dissociative identity disorder, are maintained through representation in films and how the representation differs within two different film genres, horror and comedy films. With the films Me, myself & Irene and Hide and Seek as the basis for the analysis and by using the theoretical concepts of representation, stigma and trivialization, an analysis scheme was applied to sequences from the material, which, through the semiotic analysis tools denotation and connotation, were used to answer the study's research questions. The results showed that both films maintained stigmatizing and/or trivializing depictions of dissociative identity disorder but that they differed in their way of portraying the disorder. These approaches lead to different perceptions of the disorder but have similar real-life consequences.

  Download full text (pdf)
  "Come out, come out, whatever you are": En kvalitativ innehållsanalys om representationen av dissociativ identitetsstörning i film
 • Helgesson, Sanna
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Sixtensson, Linnea
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Att motivera till fysisk aktivitet: vid depression och depressiva symtom2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Bakgrund: Depression är en ledande orsak till nedsatt allmän hälsa runt om i världen. Fysisk aktivitet har i vissa fall visat sig kunna komplettera läkemedelsbehandling och förebygga psykisk ohälsa. Det har visat sig vara svårt att motivera patienter som lider av depression eller depressiva symtom till att utföra fysisk aktivitet. Syfte: Syftet med denna studie är att undersöka vilka faktorer som påverkar motivationen för fysisk aktivitet vid depression eller depressiva symptom. Metod: Ett resultat utifrån åtta artiklar har sammanställts i en litteraturstudie. Dorothea Orems teori om egenvård är teoretisk referensram. Resultat: Resultatet visade att den inre motivationen är drivande för att utöva fysisk aktivitet och att vid depression eller depressiva symtom var denna motivationsform mindre förekommande och stöd utifrån kunde behövas. Resultatet visade också på att träningsmiljön bör vara positiv samt att aktiviteten gärna får vara njutbar och rolig för att ett frekvent utövande ska ske och en inre motivation ska byggas upp. Slutsats: Individen du möter befinner sig i olika stadier i motivationen och beroende på var hen befinner sig i sin motivationsprocess behöver hen också olika typer av stöd. Den inre motivationen är ofta sänkt hos personer med depression och av resultatet att avläsa är det den typ av motivation som är den starkaste drivkraften och därmed behöver byggas upp för att öka motivationen till fysisk aktivitet.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Anwar, Sohail
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Department of Mechanical Engineering.
  Transient Stress and Strain Assessment of Marine Boiler: Fully Rigid Body Dynamics Coupled Finite Element Analyses2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Operationally, marine components and structures such as boiler in a Ship, are exposed to varying mechanically and thermally induced forces. High-frequency mechanical loading arises from the cyclic pressure, temperature transients, and six directional Rapid Amplitude Operator (RAOs). These types of loadings are mainly in the elastic region usually denoted as high cycle fatigue (HCF), most pronounced during the start-up, and the shut-down sequence of operation, which are responsible for an astronomically  reduction in Marine Boiler’s lifetime as compared to land boiler with same designed operating condition.

  Therefore, there is a need to determine the limitations of the engineering variables of the boiler with respect to Pressure, temperature, RAOs, and best locational point for the optimization of its designed lifetime during Operation. Detailed knowledge of this interaction between varying temperatures, RAOs and load cases is of considerable importance for precise lifetime calculations.

   In order to understand and analyze the material behavior under contentious stress exposure, a general-purpose linear Finite Element (FE) code, LS-DYNA software is used as a pre-processor and solver during the simulation and data are post-processed using stress-based analysis method.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Johansson, Wilhelm
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Department of Built Environment and Energy Technology.
  Modeling of Wet Scrubber with Heat Recovery in Biomass Combustion Plants2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (Two Years)), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  During combustion of biomass, particulate matter is emitted, which has severe health impacts on humans. The company ITK Envifront has developed a scrubber technology that cleans the flue gas while also recovering the flue gas energy, increasing the efficiency of the combustion plant. In this thesis, a simulation model was built in MATLAB according to the Finite Element Method. Validation of the model against 3 different facilities showed reasonable accuracy with a tendency to overestimate the scrubber heat recovery and a mean prediction deviation of approximately 7 %.

  The model was then used to make suggestions for process optimization. An increase of funnel height, and number of spray nozzles could increase the scrubbers heat recovery with up to 7 % and 8 %, respectively. Addition of moisture to the flue gas through evaporation of water droplets had the potential to increase scrubber efficiency with 10 %, and usage of the highest setting of the adjustable nozzle bank showed the potential to increase the efficiency with up to 5 % compared to the mid-setting.

  Furthermore, the process parameters of a scrubber with optimized running conditions, was compared to a scrubber with the current running conditions, through running of the developed model. The optimized running conditions showed an increase in scrubber efficiency with up to 14 %, resulting in an increase in scrubber heat recovery of approx. 90 kW at a boiler load of 3 MW.

  As a final conclusion, the developed model shows great potential to be used to as a toolbox to further investigate and optimize the scrubber design and operation. As a future work, it would be interesting to further model its performance regarding particle removal.

  Download full text (pdf)
  Modeling of Wet Scrubber with Heat Recovery in Biomass Combustion Plants
 • Nilsson, Towe
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Psychology.
  A Transparent Agile Change: Predicting a Transparent Organizational Change from Change Recipients’ Beliefs and Trust in Management2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (Two Years)), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The popularity of agile methodologies is steadily increasing. This study is an intent to balance the agile change literature with a psychological perspective and quantitative measures of an agile change made within a Swedish organization. Organizational change recipients’ beliefs (discrepancy, appropriateness, valence, efficacy, & principal support) and trust in management were measured in an online survey to see how well these variables could predict a successful agile change towards transparency. The results indicate a lack of support for several previously cited success factors in the agile literature and a need for more quantitative and research-driven literature. No support could be found for a relationship between discrepancy, appropriateness, valence, principal support, trust in management, and the outcome of a successful implementation of transparency. Efficacy was found to be a significant and robust predictor of the outcome. More research is needed to ensure the generalizability of the results.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Rebecka, Arvidsson
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Biology and Environmental Science.
  ”Jag tror att de röda kritorna är en varmare färg”: Elevers uppfattning om och förmåga att bedöma vetenskapliga metoder2020Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Föreliggande studie berör 126 elevers uppfattningar om vetenskapliga metoder. Det teoretiska ramverk som använts är fenomenologi och variationsteori. Studien baseras på en enkätundersökning och har analyserats med hjälp av ”content-analysis”. Den del av naturvetenskapen som studien fokuserar på är Nature of Science, (NOS) samt standardiserade försök. Resultaten visar att många elever har svårt att designa ett experiment samt har svårt att skilja mellan vetenskapliga och ovetenskapliga metoder.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Revend, Kajin
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Psychology.
  ”Vad vill du ha för kaffe? Jag tar svart som mina kvinnor”: En intervjustudie om svarta kvinnors upplevelser av objektifiering2020Independent thesis Advanced level (professional degree), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Objectification is one of the most common forms of discrimination towards women. Contemporary research in the subject is predominantly quantitative and has mostly been done on white women in a North American context. The aim of this study was therefore to examine black women’s experiences of objectification in Sweden. Seven semi-structured interviews were performed and analyzed through thematic analysis. The result ensued in three themes: Objectification – how, where, by whom?To be an object and Resistance. The study’s result showed that the participants’ experiences have occurred as a consequence of patriarchal societal structures, combined with stereotypical conceptions and prejudice about black women. The most common form of objectification was having one’s appearance scrutinized and valuated through looks, comments or physical touches of those physical attributes which are stereotypical features of black women. Participants expressed that their experiences have, among other things, resulted in increased watchfulness, bodily consciousness and affected and changed relations. Lastly, the participants described strategies applied to handle the strain caused by objectification. The study emphasizes the importance of increased societal knowledge in regards of which factors enable the objectification of black women.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Rostoványi, Esther
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Psychology.
  Utvärdering av Integrerad beteendehälsa i primärvården med eller utan tillägg av vägledd självhjälp: En enkelblind randomiserad klinisk prövning och förberedelse inför multicenterstudie2020Independent thesis Advanced level (professional degree), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The primary healthcare system faces challenges concerning the treatment of mental health. Integrated behavioral health (IBH) is an organizational model with the potential to implement evidence-based psychological treatment in a primary care setting. The aim of this study was to compare a standard IBH treatment model, contextual assessment followed by brief interventions, with an extended assessment procedure followed by brief interventions or guided self-help, as well as the two different treatment plans brief interventions (regardless of assessment procedure) and guided self-help post an extended assessment procedure. Effects on everyday functioning and correlations between number of sessions and treatment effect are evaluated along with the continuous patient experience regarding the severity of the problem, confidence in ability to change and session helpfulness. 69 primary care patients were randomized between the two treatment models. The results indicated a significant improvement in everyday functioning regardless of treatment model or treatment plan. No significant correlation between number of sessions and improvement was found. Differences in treatment outcome and patient experience are discussed.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Frimodig, Linus
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Psychology.
  Tenglid, Kajsa
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Psychology.
  Psykologers kliniska färdigheter att arbeta med hbtq-personer: En kvantitativ studie med utvärdering av ett självskattningsformulär i svensk hälso- och sjukvård2020Independent thesis Advanced level (professional degree), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The purpose was to translate and begin the evaluation of The Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Development of Clinical Skills Scale (LGBT-DOCSS) self-assessment form in a sample of psychologists in health care; this in order to be able to examine their clinical skills to work with LGBT clients/patients. Translation of LGBT-DOCSS was performed, and items related to queer were added to include this group. Background factors that were examined included education, relationships with LGBTQ people and professional experience of working with LGBTQ people, social desirability and the existence of norm-critical approaches. 218 psychologists working in Swedish health care answered a web-based survey. The result showed that the factor structure of the LGBT-DOCSS was revised from the original version. Participants' clinical skills in LGBTQ were moderately high, with very low levels of negative attitudes. Education, private relationships with LGBTQ people, experience working with patients from the LGBTQ group and norm-critical approach had positive correlations with the outcome measure, no relationship was found with social desirability. The presence of LGBTQ-relevant teaching on the psychology programs was low. The study contributes with knowledge of psychologists' clinical skills to work with people who identify themselves as LGBTQ.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Nelson, Therese
  Linnaeus University, Faculty of Social Sciences, Department of Political Science.
  Källkritik - vägen till en demokratisk medborgare?: En studie av tre läroböcker i samhällskunskap 1a12020Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The aim of this essay is to examine three textbooks in ”samhällskunskap 1a1” for students in upper secondary education by looking at how they deal with source criticism and thereby see how the students are formed to become democratic citizens based on Robert Dahls (2002) criteria for democracy. The method used is a content analysis.

  The result reveals that the students learn basic knowledge about source criticism in relation to a wide variety of sources. To learn source criticism the students read texts and work with different kinds of assignments. The students’ influence varies. The main purpose with source criticism is to be able to handle sources’ lack of credibility. The textbooks are mostly addressed to individuals, someone who is unknown or everyone. There are differences between the textbooks, but they are not of great importance.

  The textbooks work with source criticism in a way that forms democratic citizens. In some of the textbooks’ questions, the students’ thoughts are requested. The textbooks also give students the opportunity to get sufficient and equal knowledge about source criticism so they can process information in the new media landscape. All students are included in the textbooks. The textbooks can develop their work with the formation of democratic citizens by giving the students more influence than they have now.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Karlsson, Judith
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Psychology.
  Hansson, Lovisa
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Psychology.
  Sambandet mellan upplevelser av Compassionfokuserad terapi och mående hos ungdomar med psykisk ohälsa samt omsorgspersoner: En mixad studie2020Independent thesis Advanced level (professional degree), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The study examined group-based compassion-focused therapy (CFT) for adolescents with mental health problems, and caregivers to adolescents with mental health problems, in a clinical environment. The purpose was to examine the association between participants´ experiences of CFT and changes in psychological distress before and after treatment. Participants freely described their experience in an evaluation questionnaire, which were examined with content analyzes. Psychological distress was rated with a constructed version of The Child Outcome Rating Scale (CORS) and changes were measured with dependent t-test. Comparisons between both assessments examined their association. The results showed positive experiences of the treatment. Caregivers rated a significant improvement in psychological distress, however, adolescents did not. A possible association was discovered between improvement in psychological distress and positive experiences. However, there was no obvious pattern between impairment of psychological distress and negative experiences. CFT seems to be a helpful treatment for caregivers to adolescents with mental health problems and possibly also to adolescents with mental health problems, but further research is required.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Östergren, Linn
  Linnaeus University, Faculty of Social Sciences, Department of Political Science.
  Samhällskunskapsämnet och en mångkulturell undervisning: Samhällskunskapslärares uppfattningar om arbete med mångkulturell undervisning inom ämnesområdet demokrati2020Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Due to the constantly evolving globalization of our societies, it is highly relevant to investigate how the Swedish civics teaching works to educate students into becoming well-functioning democratic citizens, who are well adapted to their multicultural environment. Thereby this study aims to explore five upper secondary school civic teachers’ attitudes towards incorporating multicultural teaching in their mission to provide students with a fulfilling democratic education. This study will therefore be constructed with the use of semi-structured interviews in order to answer this complex, yet important field of civic didactics. Moreover, the previously mentioned civics teachers’ narratives are mainly examined and analysed in relation to J.A Bank’s theory for multicultural education, as well as S. Långström and A. Virtas’ theory: in- and about democracy teaching. As will be presented, the results of this study indicate that the relationship between multicultural teaching and democracy education is as most obvious in the curricular incorporation of democratic values in the civics-teaching classroom. Based on the results of this study, the students are given opportunities to develop several types of democratic abilities that are connected to achieving an active, well-functioning, democratic citizenship. In addition, the results imply that the teachers find the inclusion of multicultural issues to their teaching to be slightly challenging, yet prosperous for their students’ further democratic advancement. 

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Örsäter, Johan
  Linnaeus University, Faculty of Social Sciences, Department of Political Science.
  Same eller svensk?: En läroplansteoretisk studie över den svenska synen på samer2020Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The main focus of this study has been to, with the use of a comparative curriculum analysis study the official swedish approach on the Sami people, and thereby the approach on human rights, ethnicity, national identity and citizenship. Moreover the study has aimed to compare the Swedish approach with the Norwegian and Finnish approach to se similarities and disparities on both the Sami people and above stated concepts. The results show that the countries treat the Sami people differently in their curriculums, both when it comes to quantity and quality. Sweden views the Sami as a minority amongst others, the same can be said for Finland. Norway on the other hand views the Sami as a unique group. The Swedish view on citizenship is international, the Norwegian national and the Finnish global. When it comes to national identity and ethnicity both Sweden and Finland has a rights-based approach while Norway has a culture-based approach.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Carlsson, Hanna
  Linnaeus University, Faculty of Social Sciences, Department of Political Science.
  Källkritiskt förhållningssätt och politiskt deltagande i en medialiserad samtid: En kvalitativ textanalys av läroplan för grundskola, gymnasieskola och ämnesplan för samhällskunskap 1b2020Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The purpose of this study is to illustrate and examine how The National Agency for Education (Skolverket) and its control documents, more specifically the curriculum for lower secondary school (Lgr11), curriculum for upper secondary school (Gy11) and syllabus for civics, answer to the medialization in society in terms of source criticism and source-critical approach. Furthermore, continued research is exploring in what critical ways mediation and medialization of politics can affect young people’s political participation. While political medialization and media consumption are increasing among young people, media selectivity enhance and the number of adolescents that are avoiding news, despite the increasing media consumption, are increasing.

   

  The research show that both curriculums and syllabus for civics stresses source-critical approach and political participation, in relation to the mediation and medialization of society. The curriculum for lower secondary school does not mention source criticism as a term but emphasizes in other ways the importance of a source-critical approach to, for example, digital technology and tools. The importance of a common frame of reference for political participation is highlighted as central to the political participation and is identified as threatened by the selectivity of the media together with the mediation and medialization of politics.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Chabi, Abdesslam
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Cultural Sciences.
  Ekologisk politik?: En begreppshistorisk studie om politikers användning av begreppet ekologi.2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The purpose of this study is to see how Swedish politicians speak about the concept ecology through the period 1973-1988. I’m using the theory of concepts altering meaning through history made by Koselleck. The result of this study shows that the concept ecology is under change, but I cannot see when by using Kosellecks theory. One result is an increase of politicians using ecology in debates with 163 percent between the period of 1973-1980 and 1981-1988. Another interesting result that I found was that the Swedish left party spoke more about ecology after 1981. I could also see that the Swedish politicians have been using the concept ecology contrary to the scientific definition of ecology in most cases.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Dopson, Lisa
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Nilsson, Amanda
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Anorexia, elefanten i rummet: Erfarenheter av att vara förälder till en ungdom med anorexia nervosa- en allmän litteraturstudie2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Bakgrund: Anorexia nervosa är en sjukdom som innebär en förvrängd kroppsuppfattning och ett sjukligt förhållningssätt till mat. Att vara förälder till ett barn med psykiska sjukdomar innebär ofta ett svårt lidande. Först när man besitter kunskap om föräldrarnas unika erfarenheter kan sjuksköterskan möta och hjälpa dem. Den teoretiska referensramen som användes var familjefokuserad omvårdnad.

   

  Syfte: Syftet var att undersöka erfarenheter av att vara förälder till en ungdom med anorexia nervosa. 

   

  Metod: Allmän litteraturstudie baserad på åtta kvalitativa artiklar, från databaserna Cinahl och PsycINFO, analyserades enligt Kristenssons (2014) modell. 

   

  Resultat: Analysen resulterade i två huvudkategorier och sex subkategorier. En huvudkategori var känslomässiga erfarenheter med subkategorierna förnekelse, missnöje med primärvården, skuld och skam samt maktlöshet och oro. Gemensamt för dessa subkategorier var att de grundade sig i okunskap om sjukdomen och/eller behandlingen samt bristande kommunikation med vårdpersonal. Den andra huvudkategorin var erfarenheter av sociala konsekvenser med subkategorierna ensamhet och isolering samt förändringar i familjesystemet. Gemensamt för dessa var att sjukdomen hade en negativ inverkan på familjens normala rutiner. 

   

  Slutsats: De flesta föräldrar vittnade om att anorexin hade en inverkan på hela familjesystemet men att multi-family therapy kunde minska ensamhetskänslan och lidandet.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Koedphaibun Jörgensen, Phatthaphon
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Kalmar Maritime Academy.
  Håll koll på trossen: Omgivningsmedvetenhet på förtöjningsplatsen2020Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The purpose of this paper is to investigate situational awareness within the crew, working on the mooring station. Accidents at the mooring station occur regularly. Those who are working at the mooring station handle large forces under a time pressure, therefore it is of interest to investigate the crew onboard vessels that moor and unmoor more than four times a day. The tool situational awareness comes from the maritime Bridge Resource Management, it is used to improve safety. This was a qualitative study and semi-structured interviews were carried out to make it easier to capture the respondents’ thoughts and experiences. The results showed that situational awareness is manifested through the crew in the form of attention and vigilance. High areas were regarded as as those with a high potential for snapback. These areas were highlighted as those in the immediate proximity of fairleads fairleads, bollards and behind the drum where the mooring line is stored.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Karlsson, Rebecca
  Linnaeus University, Faculty of Social Sciences, Department of Sport Science.
  "Det är som att lägga fram en alldeles för tjock bok till någon som inte kan läsa": En studie om simundervisning i mångkulturella grundskolor.2020Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Studien bestod av en undersökning där syftet var att belysa idrottslärares uppfattningar om hur mångkulturalitet påverkar deras arbete samt de utmaningar som idrottslärare eventuellt möter i simundervisningen på mångkulturella grundskolor. Undersökningen genomfördes i södra Sverige och data samlades in genom semistrukturerade intervjuer med idrottslärare och rektor. Resultatet analyserades utifrån ramfaktorteorin och visade att samtliga påtalar språk och kommunikation som en påverkan i undervisningen men att det finns lösningar, exempelvis att eleverna som talar samma språk hjälper varandra. Utmaningar i simundervisningen ansågs vara att nå målen, vattenvana, kulturella hinder samt föräldrars förståelse. Samtliga respondenter ansåg simundervisningen extra viktig för eleverna då de bott i länder som inte har samma tillgång till sjöar eller hav som Sverige och därför inte har den vanan. Samtliga respondenter anpassade undervisningen och tog hänsyn till de behov och förutsättningar som fanns för att undervisningen ska bli så bra som möjligt för eleverna.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Alsaati, Shireen Saad Mahdi
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Chemistry and Biomedical Sciences.
  En jämförelse mellan Dabigatran och Warfarin avseende säkerhet och effekt vid behandling av förmaksflimmer2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Bakgrund

  Förmaksflimmer är den vanligaste typen av arytmi. Vid förmaksflimmer försämras de elektriska signaler som genereras från sinusknutan och det leder till att elektriska signaler uppstår från andra lokalisationer än sinusknutan. Detta gör att hjärtats pumparbete försämras och hjärtat börjar slå snabbare och oregelbundet vilket leder till att blodet inte pumpas på ett effektivt sätt och att blodet ansamlas i förmaken istället. Detta ökar risken för bildning av blodproppar i förmaken som kan lossna och föras med blodet och fastna någon annanstans i kroppen vilket gör att patienter med förmaksflimmer har fem gånger högre risk att drabbas av stroke. Därför behandlas patienter med förmaksflimmer med antikoagulantia i syfte att minska risken för stroke och andra allvarliga komplikationer. Läkemedlet dabigatran är en ny oral antikoagulantia. Den är en potent, kompetitiv, reversibel, direkt trombinhämmare som hämmar spjälkning av fibrinogen till fibrin som är viktigt vid koagulation. Warfarin är den mest använda orala antikoagulantian och verkar genom att hämma leverns syntes av vitamin K-beroende koagulationsfaktorer genom att hämma enzymet vitamin K-reduktas.

  Syfte

  Syftet med detta arbete var att undersöka och jämföra läkemedlen dabigatran och warfarin avseende effektivitet och blödningsrisk när dessa används som förbyggande behandling av stroke och embolier hos patienter med förmaksflimmer.

  Metod

  Detta arbete utfördes som en litteraturstudie där fyra kliniska studier analyserades. Artiklarna söktes i databasen PubMed med sökorden warfarin, dabigatran och atrial fibrillation.

  Resultat

  Dosen 150 mg dabigatran var mer effektiv än warfarin när det användes som antikoagulantia för att förebygga stroke och emboli vid förmaksflimmer. Dosen 110 mg dabigatran gav mindre antal blödningar jämfört med warfarin. Dabigatran var likvärdig warfarin avseende risken för intrakraniell blödning. Det var också fler som dog vid behandling med warfarin jämfört med dabigatran.

  Slutsats

  Behandling med dabigatran var både mer effektiv och mer säker vid behandling av stroke hos patienter med förmaksflimmer jämfört med warfarin.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Sarari, Nadia
  Linnaeus University, Faculty of Social Sciences, Department of Education and Teacher's Practice.
  Motivation i kemiundervisningen utifrån lärares och elevers perspektiv2019Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Syftet med denna studie är att undersöka hur kemilärarna kan motivera sina elever att lära sig ämnet och hur de kan bedriva undervisning i ämnet och hjälpa eleverna på högstadiet att bli mer motiverade, samt väcka elevernas intresse för ämnet. Samt vad den laborativa momenten betyder för elevers motivation, dessutom på vilket sätt påverkas elevernas motivation deras lärande.

  Undersökningen genomfördes i en grundskola i Kalmar, där tre kemilärare och nio elever på högstadiet, på olika nivåer, intervjuades. Resultaten visade att lärarna använder tre olika sätt att motivera eleverna, det första är att motivera teorin med hjälp av laborativa inslag, det andra är att anknyta kemin till vardagsnära situationer, och det tredje är att motivera eleverna genom att berömma dem. Inre och yttre motivation har stor betydelse för elevernas lärande och det finns olika orsaker som påverkar elevernas motivation: lätt och roligt att lära sig, svårt att lära sig, social press, betyg och laborationsarbete. Studien visar också ett positivt samband mellan motivation och elevers studieresultat.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Hultqvist, Madeleine
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Lundkvist, Michelle
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Följsamheten till nationella riktlinjer för centralvenösa infarter på intensivvårdsavdelning: En intervjustudie2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Background: The ICU nurse has a central role when it comes to the management of central venous catheters and the prevention of central line associated blood stream infections. National guidelines for central venous catheters are established from evidence and patient safety. Despite this fact there is a lack of compliance with guidelines which can lead to a prolonged hospital stay, patient suffering and an increased cost societally. To find out the causes of lack of compliance was the basis for this study, from the perspective of the ICU nurse. Aim: The aim of the study was to highlight the ICU nurse’s experiences of compliance to national guidelines for central venous catheters. Method: A qualitative empirical method with an inductive approach was adopted. Nineteen intensive care nurses were interviewed and the data was analyzed through a manifest content analysis. Results: The collected data resulted in three categories; The importance of time, The importance of working as a team and The importance of clinical experience. It presents the significance of the ICU nurse’s evidence-based knowledge, experience and sense of responsibility. Lack of compliance occurred when there was a time pressure, the team did not function properly and when the ICU nurse did not stay up to date with new evidence-based knowledge. Conclusion: Organizational change is required to give the ICU nurse time to be able to see all the needs of the patient and the opportunity to seek new evidence and thereby improve compliance to national guidelines. An increased opportunity for knowledge development for the ICU nurse can have an impact on the entire team working with the intensive care patient. Improved compliance to national guidelines leads to increased patient safety and reduces patient suffering.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Korse, Caisa
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Andersson, Martina
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Patienters upplevelser av att flyttas från en intensivvårdsavdelning till en vårdavdelning: En litteraturstudie2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Background: The transfer between the intensive care unit and general ward is a big risk towards patient safety and a huge challenge since these patients are the sickest and most vulnerable in the care chain. The transfer means a major change for the patient since they’ve created a sense of security in the intensive care unit that they will be deprived of. Flaws in the transfer may cause a suffering for the patient and increase the risk of readmission in the intensive care unit, which means that patient safety is compromised. Therefore, patients experiences of the transfer process have a major importance for the opportunities for improvement.

  Aim: The aim of this study was to describe patients experiences of being transferred from an intensive care unit to the general ward.

  Method: A literature review with a systematic search procedure and a qualitative approach with 10 scientific articles has been made. The analysis is inspired by Bettany-Saltikov and McSherry’s interpretation of content analysis. 

  Result: Four categories emerged from the analysis: Differences in the care environment, Fear of the unknown, The need of having a coping strategy and The importance of communication.

  Conclusion: The patients experienced that the preparations and information were a huge flaw in the transfer process. Further research could increase the understanding of any communication deficits between the patient and the healthcare staff in the intensive care unit, which can be used in improvement work towards a more person-centered and patient-safe care.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Alagbada, Adefemi Samuel
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Department of Mechanical Engineering.
  Thermo-Mechanical Fatigue Assessment of Marine Boiler: Using linear Finite Element Analyses2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  This thesis is on fatigue crack growth assessments of a thermomechanical loaded Marine Boiler- Sunrod CPDB12. The installation position of the marine boiler in the ship in relation to its fatigue life under mode 1 loading is investigated. Thermomechanical loading embodies pressures, temperatures, RAO, subjected to the rigid body dynamic of ship in the marine environment.

   

  Linear elastic fracture mechanics (LEFM) method was used is predicting the growth rates of the welding flaws at the joint based on stress range of the Paris law relationship. FEA Numerical simulation delivered better crack growth rate assessments and life predictions of the smallest detectable flaws in the boiler.

   

  The identified smallest detestable flaws at the welding joint diminishing the designed safe life of the boiler significantly.  Also, installation position within the ship do affect the fatigue life of the boiler.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Rating, Isabella
  Linnaeus University, Faculty of Social Sciences, Department of Education and Teacher's Practice.
  Den nya bildläraren: En studie kring bildlärarens möten med elevgrupper de tar över från en annan lärare2020Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Studiens syfte är att undersöka bildlärares erfarenheter av att börja arbeta på en ny skola. Vilka utmaningar de kan uppleva och om den tidigare bildlärarens arbetssätt påverkar deras möte med de elever de tar över. Studiens empiri består av tre enskilda semistrukturerade intervjuer med bildlärare som arbetar på högstadiet. Intervjuerna fokuserade på bildlärarnas upplevelser då de började arbeta på en ny skola med fokus på arbetssätt, mötet med eleverna, eventuella utmaningar och hur de arbetade med dem. Studiens resultat visade att det viktigaste för lärarna var att bygga en relation med de elever som haft en tidigare lärare eller som kommer in som nya. Det ger dem en förståelse för varandra vilket kan vara olika utmanande beroende på den tidigare bildlärarens arbetssätt och hur mycket det skiljde sig från informanternas. Det framkom att det spelade viss roll om skolan låg på landet eller i staden vad beträffade elevers attityd kring både bildämnet och skolan. Det visades även att skolans attityd mot bildämnet kunde förändra lärarnas upplevelse av sin första tid som den nya bildläraren.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Fallman, Oliver
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Åkerblom, Annika
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Mat och måltidsmiljö: En litteraturstudie om faktorer som kan påverka mat och måltidsmiljö för personer med demenssjukdom2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Bakgrund: Människan lever längre vilket medför utökat behov av en mer komplex sjukvård. Ökad ålder medför ökad risk för demenssjukdom vilket kan öka risken för nedsatt aptit och ätsvårigheter. Detta kan leda till undernäring som medför risk för infektion och andra sjukdomstillstånd. Genom att skapa en tillfredsställande måltidsmiljö kan matintaget hos individen främjas och därför är det relevant att undersöka vilka faktorer som påverkar måltidsmiljön.

  Teoretisk referensram: Personcentrerad omvårdnad ligger till grund för demensvården i Sverige. Detta förutsätter att personal är lyhörd och har förståelse för personens bakgrund samt individuella behov och önskemål.

  Syfte: Syftet var att undersöka vårdpersonals erfarenheter av faktorer som kan påverka matintag för personer med demenssjukdom, med fokus på måltidsmiljön.

  Metod: Designen var litteraturstudie och vid analysen användes integrerad analys.

  Resultat: Det ansågs grundläggande att förstå personens bakgrund, behov och preferenser för att individanpassa mat och måltidsmiljö. Hemtrevlig måltidsmiljö ansågs skapa sociala interaktioner som främjar matintag. Personal efterfrågade ökad bemanning och utbildning för att kunna möta personens specifika behov vid måltiden.

  Slutsats: Vårt resultat visade flera faktorer i måltidsmiljön som kan justeras för att främja matintaget hos personer med demenssjukdom. Det är av vikt att personal innehar kunskap om individens bakgrund och behov för att implementera och verkställa personcentrerad omvårdnad för personer med demenssjukdom.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Nyoni Triyono, Johan
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Languages.
  "It's the Englishness": Bildung and Personality Forming as Postcolonial Criticism in Tsitsi Dangarembga’s Nervous Conditions2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (Two Years)), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Through a close reading of Tsitsi Dangarembga’s Nervous Conditions, this essay shows the key links between the novel and Frantz Fanon’s major works. In addition to providing a deeper understanding of Dangarembga’s narrative as a whole, it takes into particular consideration the em­bedded criticism of colonialism in the text. The psychological conditions implied by the title play a central role: the essay shows how these conditions relate to the colonial situation and how refusing to consent to subjugation can be understood as radical criticism of colonial, Christian, as well as patriarchal superstructures as well as forming clear opposition to the colonial institution. The analysis is primarily based on Fanon and his comprehension of other theorists. It also draws on the ideas of Homi K. Bhabha, which will provide an additional level of understanding regarding questions about colonial identities in general, and Dangarembga’s characters Tambu, Nyasha, and Babamukuru in particular.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Ekelund, Carl-Philip
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Kalmar Maritime Academy.
  Nyberg, David
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Kalmar Maritime Academy.
  Energi- och livscykelanalys av närvarostyrt ventilationssystem hos Region Kalmar Län: En jämförelse mellan närvarostyrd ventilation och konstantflödessystem 2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Denna rapport undersöker två olika ventilationsalternativ ur en livscykelanalys. De två ventilationssystemen är konstantflödessystem kontra närvarostyrd ventilationslösning. Syftet med rapporten var att undersöka kostnaderna och energianvändningen för respektive system, sett till hela livslängden med hjälp av Energimyndighetens livscykelkostnadsverktyg (LCC-verktyg). Rapporten resulterade i att närvarostyrd ventilation inte är lönsamt med dagens energipriser och att investeringskostnaden inte återbetalar sig om det endast räknas på ventilationen. Däremot halveras energiförbrukningen för det närvarostyrda systemet. Slutsatsen av rapporten är att om investeringar skall vara lönsamma inom närvarostyrda system bör kyla, värme, belysning och ventilation arbeta tillsammans efter närvaro.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Svensson, Rasmus
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Kalmar Maritime Academy.
  Gustafsson, Alexander
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Kalmar Maritime Academy.
  Virtuella Kraftverk: Anpassning av primärreglering för småskaliga vattenkraftverk2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Wattenberg van Hal, Alena
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Music and Art.
  ”Vanliga trumslagare blir allt ovanligare”: En analys av trumspelet på Roxettes tio studioalbum 2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (Two Years)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Studien undersöker hur trummornas roll på inspelningar inom populärmusiken har förändrats från 1980-talet till idag, dels med fokus på vad trummorna spelar och dels med fokus på hur trummorna låter och uppfattas i ljudbilden. Paralleller dras även till den tekniska utvecklingen avseende skapandet av trumljud från 1980-talet till idag. Undersökningen bygger på en fallstudie baserad på Roxettes tio studioalbum och genomförs i fyra steg: en historisk genomgång av den musikteknologiska utvecklingen, en analys av Roxettes tio studioalbum med fokus på trumspelet, en intervjustudie med två av producenterna av dessa album samt en sammanställning av analysens resultat och intervjusvaren som sätts i relation till den musikteknologiska samtiden. Slutsatser som kunnat dras för Roxette är att störst förändring över tid har skett avseende trumkompets utformning samt trumljudens karaktär, vilket delvis kan kopplas till de tekniska innovationer främst under 1990-talet som gjorde både programmering och sampling av trumljud möjlig. I och med denna utveckling kunde en ökad statiskhet i både trumkompets utformning och trumljudets karaktär knytas till att trummorna programmerades, vilket dock inte kunde visas genom  musikanalysen enbart. Intervjusvaren från två av Roxettes producenter gav den kompletterande informationen för att kunna dra denna slutsats. Instrumentering och trummornas plats i ljudbilden förblev generellt oförändrade under den undersökta tidperioden. Varje av gruppens tio album innehåller i sig en variation gällande trumljuden och trumkompets utformning. Även avseende inspelningssättet kunde en variation konstateras, med en trend mot mer programmerade trumljud under 1980- och 1990-talet, med en återgång till mer akustiskt inspelade trummor runt decennieskiftet 2010 och en åter mer programmerad framtoning på sista av gruppens album 2016.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Jämbring, Pollan
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Ekblad, Anja
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Bemötande inom ambulanssjukvården: En intervjustudie med ambulanssjuksköterskor2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Introduction: 

  How we treat others is an essential part of the care meeting with patients. To possess an insight and to own a self knowledge regarding the treatment of others is of great importance.                

  Bad treatment can lead to poor assessments and examinations, which jeopardizes patient safety.

  Previous research on how the ambulance nurse experiences how we treat others in the ambulance services is very limited. 

  Purpose: Was to illustrate the ambulance nurse´s experience of how we treat others among the ambulance services. 

  Methods: A qualitative interview study were conducted where the informants were chosen through a convenience selection. The method for analysis were the one of Graneheim and Lundman and was applied to analyse the nine unstructured interviews that took place in two ambulance stations, both situated in the south of Sweden. 

  Results: The results showed that the experience of the treatment in the ambulance care is good and that most ambulance nurses had a clear picture of what good treatment in the care meeting should be like. The ambulance nurses had an insight that they themselves and colleagues sometimes burst in their treatment regarding patients and could in most cases describe reasons why this happened and the consequences of it. The study's main findings show that the ambulance nurse nowadays feels that there is a harsher climate in the ambulance care and that the problems regarding treatment tend to increase.

  Conclusion:Ambulance nurses are aware of the importance in how we treat others during the care meeting. They also possess good knowledge in various consequences that a lack of treatment can bring the patient and the negative effects regarding patient safety. However, there are certain problems in how we treat others which the ambulance nurses experience has increased, they also describe that the climate has become more harsh. Current research needs an update to highlight the problem area to enable action plans that will prevent further negative progress.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • van Blokland, Joran
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Department of Forestry and Wood Technology.
  Olsson, Anders
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Department of Building Technology.
  Oscarsson, Jan
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Department of Building Technology.
  Daniel, Geoffrey
  Swedish university of agricultural sciences, Sweden.
  Adamopoulos, Stergios
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Department of Forestry and Wood Technology.
  Crack formation, strain distribution and fracture surfaces around knots in thermally modified timber loaded in static bending2020In: Wood Science and Technology, ISSN 0043-7719, E-ISSN 1432-5225, p. 1-28Article in journal (Refereed)
  Abstract [en]

  The effect of thermal modification (TM) on the chemistry, anatomy and mechanical properties of wood is often investigated using small clear samples. Little is known on the effect of growth-related and processing defects, such as knots and checks, on the bending strength and stiffness of thermally modified timber (TMT). Nine boards of Norway spruce with different combinations of knot types were used to study the combined effects of checks and knots on the bending behaviour of TMT. Digital image correlation (DIC) measurements on board surfaces at sites of knots subjected to bending allowed to study strain distribution and localise cracks prior to and after TM, and to monitor development of fracture (around knots) in TMT to failure. DIC confirmed that checking in knots was increased after TM compared to kiln-dried timber, specifically for intergrown knots and intergrown parts of encased knots. Effects appear local and do not affect board bending stiffness at these sites. Bending failure in TMT initiated mainly at knot interfaces or besides knots and fractures often propagated from checks. Scanning electron microscopy analyses of fracture surfaces confirmed this, and fractures were typically initiated around knots and at knot interfaces due to crack propagation along the grain in the longitudinal–radial plane (TL fracture) under mixed mode I and II loading, such that boards failed in simple tension like unmodified timber. Images of fracture surfaces at the ultrastructural level revealed details of the brittle behaviour of TM wood. This was especially apparent from the smooth appearance of transwall failure under mode I loading across the grain.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Holmgren, Björn
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Cultural Sciences.
  Malmö på 1800-talet - från fästning till sydsvenskt ekonomiskt centrum: Betydelsen av rivandet av befästningsverken2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  In the beginning of the 19th century Malmö was a sleepy, small town with less than 5 000 inhabitants. The town was surrounded by strong fortifications and a moat. In the government´s opinion there was no need for a strong fortress in the south of Sweden anymore and the cost of maintenance was too high. Malmö was allowed to demolish the fortifications at its own expense. This opened up for the expansion of the town. A new town plan was produced with two new squares, promenades and a new canal around the former Old Town. As a part of the agreement between the government and Malmö the Rörsjö-marshes were drained allowing the town to expand beyond its former limits. The population rose rapidly especially during the latter part of the century. In 1850 there were around 13 000 inhabitants in the Malmö. Thirty years later more than 38 000 and in 1900 there were 60 587 people living in Malmö. There were two more factors which contributed two this growth: the building and expansion of the harbour and the building of the railways in the 1860s. Söderport, Österport, Norra Vallgatan and Bastion Älvsborg remind us today of times gone by.The essay is based on documents and maps in archives and on presentations by scholars of the 20th century.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Andersson, Ekaterina
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Music and Art.
  Kvinnliga stereotyper i reklam: En undersökning kring vilka sociala, kulturella, politiska och ekonomiska faktorer som har påverkat hur kvinnor framställs i reklam under de senaste hundra åren.2020Independent thesis Basic level (university diploma), 60 credits / 90 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Syftet med denna uppsats är att studera sociala faktorer och förutsättningar som har påverkat bildandet av könsstereotyper i samhället under de senaste hundra åren. Denna uppsats är baserad på tidigare forskning från forskare och sociologer, liksom genom studier av reklam inom parfym, kosmetik och stil koncept från olika tidsperioder i Vogue magazine. Genom att studera en kvinnas bild i reklam kan en viss tendens att förändra kvinnors roll i det offentliga livet klargöras. För att kunna utföra denna uppgift är det för det första nödvändigt att ta reda på vad reklam är i allmänhet, hur det påverkar bildningen av könsstereotyper, hur, i sin tur, genusideologi  återspeglas i reklam, hur representationen av den kvinnliga bilden i reklam från olika tidsperioder har förändrats och vilka är de viktigaste faktorerna (sociala, kulturella, ekonomiska) som påverkat denna process.

  I denna kvalitativa studie undersöks flera reklamaffischer från olika perioder för att analysera hur kvinnliga stereotyper formas i reklam, hur de förändras genom tid och sociokulturella förutsättningar. Vidare analyseras i studien de denotativa och konnotativa komponenter och bakgrunder i reklam som manifesterar/ propagerar kvinnors vissa roller och sociala status i samhället enligt vissa perioder; undersöks  hur en kvinnas sociala roll i samhället återspeglas i reklam, samt förklaras varför reklam kan ha en förtäckt propaganda kontext, hur man kan förstå detta. Således är syftet med uppsatsen att öka förståelsen för och hur sociala processer påverkar kvinnlig gestalt i reklam och hur reklam i sin tur påverkar samhället.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Cronquist, Eva
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Music and Art.
  Att förändras i mötet med utbildning: om kreativitet, bildpedagogik och högskolepedagogik2016In: Möten med mening: ämnesdidaktiska fallstudier i konst och humaniora / [ed] Karin L. Eriksson, Lund: Nordic Academic Press, 2016, 1, p. 87-101Chapter in book (Other academic)
  Abstract [sv]

  Kapitlet behandlar bildlärarutbildningen där samtidskonstens metoder och förhållningssätt används som grund för gestaltningsarbeten. Texten diskuterar vad det innebär för studenters lärprocesser att få sina förgivettaganden utmanade i mötet med en bildlärarutbildning som är annorlunda än de tänkt sig. Samtidskonstgrundad bildpedagogik inom lärarutbildningen utmanar idén om bildämnet som enbart ett praktiskt ämne. Istället framträder ett kritiskt och reflexivt samhällsämne.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Björnberg, Dag
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Department of Mathematics.
  Modelling of Electricity Spot Prices: A Mean-Reverting Jump Diffusion Model Applied to the Nordic-Baltic Market2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (Two Years)), 20 credits / 30 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  This paper concerns the modelling of electricity spot prices in the Nordic-Baltic market. The paper begins with a description of the market and a summary of stylized facts of electricity spot prices. These characteristics are later on used in the calibration of a mean-reverting jump diffusion model. The work ends with simulations of the model and a discussion about further improvements that can be made.

  Download full text (pdf)
  Fulltext
 • Söderblom, Randi
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Cultural Sciences.
  Samhällets öppna rum: Den samtida debatten om biblioteksrummet2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The purpose of this paper is to investigate and increase the understanding of a present function of today´s public library in a societal context. My aim is to examine how the role of the public library is discussed in Swedish media between 2012 – 2019. I want to get a broader understanding of the public library as a physical place and a space, through the theoretical frameworks of Raber´s ideological model. The theoretical frameworks are used in this study to examine these questions:

  • How is the public library as a room discussed in present Swedish media?
  • The functions of the public library of today is many, how is the different themes actualized in the library as a meeting place?
  • What consequences does the debate contribute regarded to the picture of the public library and is it connected to the work for the legitimacy of the public library?

  The research field within Library and Information Science (LIS) is interdisciplinary with many references to social science theories. My qualitative study of content analysis builds upon theories of generating social capital. The aspect of the library as a space for inclusiveness and belongingness is a subject that is clearly stated in my study. My conclusion is that Raber´s social strategy is the dominant curse in the debate of the functions of the Swedish public libraries in present media. The legitimacy within the function as the hegemonic literacy discourse meets the legitimacy of the library as an open meeting place in my study.

  Download full text (pdf)
  Samhällets öppna rum
 • Rundberg, Tobias
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Bergqvist, Andreas
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Spindeln i nätet: En intervjustudie om projektet ISSA2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Introduction: Today, there is an increased pressure on healthcare in general, this is also reflected in ambulance care. In ambulance care, this is expressed through an increased alarm frequency. This means that the resources available need to be used wisely. There is a need for increased cooperation between the healthcare system and SOS Alarm to meet this problem. Therefore, the regions Blekinge, Kronoberg and Kalmar together have created a project Inner support SOS Alarm.

  Aim: The aim of the study was to investigate what expectations the project members and ambulance conductors have on ISSA, as well as how they believe that ISSA can contribute to patient benefit.

  Method: This study was conducted as a qualitative interview study with an inductive approach. The study is based on 10 semi-structured interviews. The informants were recruited through strategic selection. Data were then analyzed according to Graneheim, Lindgren and Lundman (2017) description of qualitative content analysis.

  Result: The result is presented on the basis of three main categories: Expectations, Collaboration and Coordination. These have emerged through 10 subcategories. Together, these categories are viewed on the basis of an overall theme that describes the result: Central connection point.

  Conclusions: The result shows that ISSA has a central role in coordination of care as well as communication with other organizations and care providers. The study highlights the importance of teamwork and how this can affect patient safety.

  Download full text (pdf)
  Spindeln i nätet
 • Sjöblom, Lina
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Cultural Sciences.
  Skolbibliotekariens självbild: Och hur den påverkar den upplevda positionen i skolverksamheten2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  The self-image of the school librarian: and how it affects the perceived status in a school environment.

  This paper examines the role of the school librarian and how they perceive themselves and how they think other actors in the school environment perceive them. The purpose of this study is to highlight how the school librarian’s professional identity and the teachers understanding of it correlates to form the impact on the school librarian position. Semistructured interviews were conducted with five school librarians. The theoretical framework used to analyze the result was Montiel-Overall’s TLC theory, Centerwall’s performativity theory derived from Judith Butler’s feminist theory on performativity, and Örom’s theory on librarian identities. In conclusion, the results show that all of the interviewed acknowledged that they’re all in a position of power to define their own role, and that at the same time the teachers do not have enough information to know what that role is supposed to be. This means that the school librarians liken themselves to other school employees in more practical roles instead of an educational one.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Idman, Sofie
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Insatser riktade till att förbättra kommunikationen i operationsteam: En litteraturstudie2020Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Bakgrund: Operationssjukvård är en komplex verksamhet där flera professioner samarbetar i ett team kring patienten. För att teamet ska erhålla en samlad bild över situationen och samordna de insatser som krävs på ett konstruktivt sätt krävs fungerande kommunikation. Flera hinder föreligger dock till fungerande kommunikation och kommunikationsfel förkommer förhållandevis ofta i operationsteam, vilket har vistats påverka patientsäkerheten negativt. Syfte: Syftet med studien var att undersöka vilka insatser som riktats till att förbättra kommunikationen i operationsteam. Metod: En litteraturstudie genomfördes utifrån litteratursökningar i databaserna Cinahl och Pubmed. Resultatet baseras på 12 kvantitativa artiklar. Resultat: Genom olika insatser som teamträning med simulering, checklista för säker kirurgi, kommunikationsverktyg och kommunikationsträning kan operationsteamets kommunikation påverkas i positiv riktning, genom att skapa forum för kommunikation, stärka teammedlemmar i att yttra sig, skapa förståelse för varandras roller i teamet samt förbättra teammedlemmarnas kommunikationsteknik. Slutsats: Det verkar finnas goda möjligheter till att förbättra teamets kommunikation. En kombination av dessa insatser skulle förmodligen ha bättre effekt än implementering av enskilda insatser då de riktas till olika hinder.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Lindahl, Charlotte
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Chemistry and Biomedical Sciences.
  Hur effektiva är orala preventivmedel innehållande drospirenon i kombination med etinylöstradiol vid behandling av premenstruella symtom?2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Background: Premenstrual syndrome (PMS) are common in more than 75 % of all women with menstruation. The prevalence of moderate to severe PMS is 20-40 % and the prevalence of premenstrual dysphoric disorder (PMDD) is 3-8 %. PMS occur in the form of physical and psychological symptoms a few weeks before menstruation and then disappears during the first days of menstruation. Common symptoms are anxiety, lack of energy, depressed mood, irritability, breast tension, headache, social withdrawal, bloating, sleep disturbances, affective lability and decreased concentration. PMDD is a more severe form of PMS where both affective and somatic symptoms are required as well as five out of eleven symptoms, of which one symptom must be of a more severe nature linked to the mood. In order to diagnose PMDD, the symptoms in accordance with the criteria in DSM-IV or DSM-V should have been present in most menstrual cycles during the past year. The etiology is unclear but sex hormones appear to play an important role in exacerbating the symptoms. There is a relationship between hormonal changes and premenstrual symptoms. Hormone levels change during the menstrual cycle. In PMS and PMDD the symptoms occur during the late luteal phase and disappear again the first days of menstruation. In the treatment of PMS and PMDD, treatment is used as SSRIs, combined oral contraceptives, diuretics such as spironolactone and GnRH-agonists. According to guidelines from RCOG the first-line treatment of moderate to severe PMS and PMDD is oral contraceptives containing drospirenone/ethinyl estradiol (EE) or SSRIs. Non-pharmacological treatment is recommended for mild symptoms. Combined oral contraceptives prevent ovulation and hormonal fluctuations during the menstrual cycle.

  Aim: The aim of the literature study was to investigate the effect of an oral contraceptive containing the combination of drospirenone and ethinyl estradiol in the treatment of PMS and PMDD.

  Method: A literature study was conducted in which six scientific articles retrieved from PubMed were reviewed. Two of the studies were double-blind, randomized and placebo-controlled. Two studies were randomized comparative studies who compared drospirenone/EE with other progestins such as levonorgestrel and desogestrel combined with EE. The other two studies were uncontrolled clinical trials. All six studies investigated the effect of drospirenone/EE on premenstrual symptoms.

  Results: The result showed a decrease in premenstrual symptoms in all six studies included in this literature study. Drospirenone as a progestogen had a greater symptom improvement than levonorgestrel or desogestrel. Drospirenone/EE in the 24/4 regimen effectively reduced symptoms of PMDD. Drospirenone/EE in the 21/7 regimen significantly reduced water retention and negative effects. There was a placebo-response in two of the studies.

  Conclusion: Oral combined contraceptives containing drospirenone/EE may have good decreasing effect on premenstrual symptoms in women suffering from PMS or PMDD. Both affective and somatic symptoms can be significantly improved.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Nilsson, Jenny
  Linnaeus University, Faculty of Social Sciences, Department of Social Studies.
  A Divided Role: - a qualitative study exploring how public library professionals are facing change within their profession2019Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Due to changes within the public library profession and a lack of previous research regarding its societal role, this essay explores this phenomenon. The objective of this empirical study is to explore the societal role of public library professionals in Canada through the analyzation of semi-structured interview transcripts and a guideline document for professionals. The results were analyzed and sensitized through the theoretical frameworks of Abbott’s professionalization theory (1988) and Bourdieu’s praxeology theory (1986; 1992). Through grounded theorization, the study found that the role of professionals has changed, and is changing, due to not only external but also internal factors in the form of a conflict. This conflict was conceptualized through sensitization of Bourdieu’s framework as challenging and enabling ideas of the doxa of the profession. This conceptualization was understood further through the lens of Abbott’s system of professions where claims of expertise, which is viewed as a crucial part of professionalization, was theorized as an important part of that conflict. 

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Grundén, Helena
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Department of Mathematics. Dalarna University, Sweden.
  Planning in mathematics teaching: a varied, emotional process influenced by others2020In: LUMAT: Luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetuksen tutkimus ja käytäntö, ISSN 2323-7104, E-ISSN 2323-7112, Vol. 8, no 1, p. 67-88Article in journal (Refereed)
  Abstract [en]

  Planning is an essential part of teachers’ work that has consequences for students’ learning. However, previous research shows that what it means to plan vary. To explore the meaning of planning from teachers’ point of view, and to open up for planning as a situated and emotional process, an interview study with Swedish mathematics teachers was conducted. In the analysis, the theoretical concepts,meaning, and emotions were used as analytical tools to fill the gap identified in the review of previous research about planning. Findings reveal planning as a varied process in which teachers draw on different resources. Actors other than teachers influence both how planning is done and the mathematics teaching that is planned for. Findings also reveal that feelings, such as joy, shame, and insufficiency, are present in the process of planning. These feelings sometimes have consequences for decisions teachers make about their mathematics teaching.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Public defence: 2020-08-27 09:00 Ma135, Kalmar
  Boström, Magnus
  Linnaeus University, Faculty of Technology, Kalmar Maritime Academy.
  Creating clarity and managing complexity through co-operation and communication: The case of Swedish icebreaker operations2020Doctoral thesis, comprehensive summary (Other academic)
  Abstract [en]

  Sea transportation is vital for the global economy, and the amount of seaborne trade is expected to increase in the future. In some areas, icebreakers are necessary for maintaining open shipping lanes all-year round and ensuring safe navigation. Vessels operating in ice are exposed to harsh environmental factors such as severe weather and heavy ice, and when external forces become too strong vessels will depend on icebreaker assistance. However, successful icebreaker operations require the icebreaker to operate in close vicinity to the assisted vessel to break the ice, which in turn increases the risk of collision.

  There are many factors which make icebreaker operations complex. The aim of this thesis is to use work organization, operational safety, and interpersonal communication as three lenses to describe and analyse the complexity of icebreaker operations, and its implications for practice. To thoroughly investigate this complexity, data are drawn from numerous sources; semi-structured interviews, a questionnaire, and a substantial amount of recorded authentic communication all provide complementary insights.

  The results show that the icebreaker performs a multitude of tasks directly concerned with icebreaking, e.g. directing and physically assisting other vessels, but that these tasks indirectly rely on interpersonal interaction and communication. A number of conflicting constraints add to the complexity. For example, harsh winter conditions impede vessels’ independent navigation in ice, while offering icebreaker crews opportunities to practice and maintain important skills. Furthermore, it was shown that language skills and communication play an important role in upholding the operational safety. However, closed-loop communication is not always used as intended, a deviation from intended communication protocol with potential to increase the risk of misunderstandings.

  This thesis suggests that safety and efficiency of winter navigation can be enhanced by making better use of existing technology and data; by examining the past track of other vessels, e.g. via AIS, finding suitable ice tracks will be made easier. Another implication concerning communication is that training institutes should emphasize the logic behind standardized communication protocols rather than focusing on standard phrases, i.e. facilitating means for advanced English speakers to adapt their communication style. That way, novice and advanced speakers could find common ground.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Arijeta, Lecaj Behluli
  et al.
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Kamal, Raza Ziai
  Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Health and Caring Sciences.
  Patienters erfarenheter av livsstilsförändringar i form av fysisk aktivitet och kost i samband med typ 2 diabetes: En litteraturstudie 2020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [sv]

  Bakgrund: Diabetes Mellitus är en sjukdom som defineras av bristande förmåga att reglera glukos mängden i kroppen. Typ 2 disbetes är en foklsjukdom,  i Sverige beräknas att cirka 500 000 människor är diagnostiserade med diabetes utav dem är det 80–95 procent som har typ 2 diabetes vilket resulterar att den är mest förekommande sjukdomen i Sverige. Livsstilsförändringar i form av kost och fysisk aktivitet har en betydande roll för patienter med typ 2 diabetes för att förbättras i sin sjukdom och reducera komplikationer. Syfte: Syftet var att undersöka patienters erfarenheter av livsstilsförändringar i form av fysisk aktivitet och kost i samband med typ 2 diabetes. Metod: Metoden som användes är en litteraturstudie som är uppbyggd av åtta vetenskapliga artiklar. Alla åtta vetenskapliga artiklarna kvalitetsgranskades, analyserades och sammanställdes till resultat för att besvara syftet till litteraturstudien. Resultat: Resultaten bygger på fyra olika kategorier: Motiverande faktorer i samband fysisk aktivitet, Hinder och svårighet vid fysisk aktivitet, Svårigheter och motivation i samband med kostförändring, Vårdens betydelse i samband med livsstilsförändringar i form av kost och fysisk aktivitet. Slutsats: Det framkom båda positiva och negativa erfarenheter i samband med livsstilsförändringar. Motivationen var en nyckelroll för patienterna att genomföra livsstilsförändringar. Patienter var motiverade till livsstilsförändringar för att förbygga framtida komplikationer och bevara sin hälsa. Det framkom olika hindrade faktorer för patienterna att vara fysiskt aktiva. Oförmåga att ändra på livsstilsvanor ledde till svårigheter med koständring för patienterna. Vården beskrevs vara betydelsefull för patienter med typ 2 diabetes för att klara av sina livsstilsförändringar.

  Download full text (pdf)
  fulltext
 • Brandin, Jakob
  Linnaeus University, Faculty of Arts and Humanities, Department of Cultural Sciences.
  Ranstadverkets uranbrytning: Utifrån riksdagsbeslut 1959-19702020Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
  Abstract [en]

  Abstract

  The studies purpose is to acknowledge if there are some differences between the decision against Ranstadverkets uranium mining depending on event that occur and affect the project. 1959 - 1970 is the years that are examine. The Swedish uranium mining was a hot subject between the political parties. Nearly half a billion Swedish kronor was invested in the project. Nonprofit organizations like environment groups disliked the project and tried to stop it. Events like the when the mine where put in pause in 1969 and how that affected the mine. The study analyzes how the events affected the Swedish governments decisions against the mine and how the Swedish people responded on the decisions.  

  Download full text (pdf)
  fulltext