lnu.sePublications
Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Apotekskundens upplevelse av generiskt utbyte på apotek och samband mellan antal läkemedel och problem
Linnaeus University, Faculty of Health and Life Sciences, Department of Chemistry and Biomedical Sciences.
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE creditsStudent thesis
Abstract [sv]

Bakgrund: Generisk substitution infördes i Sverige år 2002 för att minska läkemedelskostnaderna. Apoteken är efter införandet skyldiga att erbjuda generisk substitution, dvs utbyte till billigare likvärdigt alternativt läkemedel inom läkemedelsförmånen till kunden. Läkemedelsverket bedömer vilka läkemedel som är utbytbara. Det finns enligt tidigare studier en positiv inställning till generiskt utbyte då det minskar kostnaden även för den enskilde kunden men för vissa kunder innebär utbytet problem. Syfte: Syftet var att undersöka kundernas upplevelse kring det generiska utbytet på apoteken samt identifiera skillnader i eventuella problem som kan förekomma vid generiskt utbyte och därtill även eventuella samband med antal läkemedel. Material/metod: Studien genomfördes med en enkät som kunderna erbjöds fylla i vid besök på apoteket. Enkätundersökningen utfördes av sex studenter på olika apotekskedjor och geografiskt olika platser i landet under två veckors tid. Inkluderades gjorde kunder över 18 år som hämtade läkemedel på recept åt sig själv och erbjöds generiskt utbyte av läkemedel. Resultat: Undersökningen gav 436 enkäter som grund för resultat. Av dessa var 253 kvinnor och 182 män. 51% av deltagarna var i ålder från 65 år och uppåt. 81% av de som besvarade enkäten hade fler än två läkemedel. Resultatet visar att antal använda läkemedel ökar med stigande ålder. 55% av dem som enbart hade grundskola använde fler än fem läkemedel regelbundet och för de med högskola var det 31% som använde fler än fem läkemedel regelbundet. Det framkom även att andelen kunder som upplever problem ökade med ökande antal använda läkemedel. Det totala intrycket av generiskt utbyte visade att 86% av deltagarna var nöjda. Slutsats: Studien visar att 70 % av kunderna på apoteket som använder flera läkemedel är nöjda med det generiska utbytet och den visar att antalet använda läkemedel spelar roll för om problem uppstår. Fler studier bör göras med inriktning på farmaceuters och förskrivares information om generiskt utbyte.

Place, publisher, year, edition, pages
2018. , p. 28
National Category
Medical and Health Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:lnu:diva-74811OAI: oai:DiVA.org:lnu-74811DiVA, id: diva2:1211975
Subject / course
Pharmacy
Educational program
Bachelor of Science Programme in Pharmacy, 180 credits
Supervisors
Examiners
Available from: 2018-06-05 Created: 2018-05-31 Last updated: 2018-06-05Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(471 kB)6 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 471 kBChecksum SHA-512
0279235e2c7c95cad8f4048c7c450b45737cc9711ac83f098561028f4054a20416bc22fa5ee966e6e3768d454608e8073b5f6b83bbf1d5180a2a96f81e9fc4bf
Type fulltextMimetype application/pdf

Search in DiVA

By author/editor
Unelid, Åsa
By organisation
Department of Chemistry and Biomedical Sciences
Medical and Health Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 6 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

urn-nbn

Altmetric score

urn-nbn
Total: 61 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • harvard1
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf