Yliopistot ovat keskeisessä asemassa kun tarkastellaan tiedon tuottamista yhteiskunnassa (Välimaa, Papatsiba & Hoffman 2016). Tohtorit jotka lähtevät yliopistoista työskentelemään muualle, ovat tärkeässä roolissa siirtämässä tietoa yliopistoista muille sektoreille – sekä muihin yliopistoihin. Tutkimuksessa tarkastellaan tekijöitä, jotka työntävät ihmisiä pois yliopistoista, sekä vetävät heitä sinne. Kansainvälisessä tutkimuksessa tästä ilmiöstä käytetään käsitteitä ”push and pull -factors” (esim. Johnsrud & Rosser 2002; Zhou & Volkvein 2004).
Tutkimus liittyy nelivuotiseen Suomen Akatemian rahoittamaan hankkeeseen ”Exiting Academics in Networked Knowledge Societies, EANKS”, 2016–2020, joka toteutetaan Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen ja Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun yhteistyönä.
Tutkimuksen aineisto koostuu haastatteluista sekä kyselyaineistosta. Haastatteluaineistona on 41 haastattelua, joissa on haastateltu yliopiston keskijohtoa, yliopistoista lähteneitä henkilöitä ja johtavassa asemissa olevia henkilöitä yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioista. Sähköinen kysely toteutetaan helmikuun alussa 2018. Kysely lähetetään noin 4900 henkilölle, jotka ovat 34 vuosien 2005–2010 aikana olleet työsuhteessa suomalaiseen yliopistoon tohtorin tutkinnon suorittamisen jälkeen, mutta lähteneet työskentelemään muualle.
Haastattelujen alustavaan analyysiin perustuen voidaan todeta, että yliopistoista lähtemisen syyt liittyvät joko organisaatioon ja työhön, tai yksilön henkilökohtaisiin syihin. Nämä syyt ovat sidoksissa toisiinsa. Esimerkiksi palkkaus, resurssien puute, byrokratian määrä, lyhyet työsuhteet ja kilpailu ovat organisaatioon ja työhön liittyviä syitä. Yksilöllisiä syitä ovat esimerkiksi oma kiinnostuksen puute työtehtäviä kohtaan ja halu kokeilla jotain muuta.
2018.