Språkhandlingar i lärares bedömningsspråk
2018 (Swedish)In: ASLA-symposiet 2018: Abstraktsamling: The ASLA Symposium 2018: Book of Abstracts, Karlstad: Karlstads universitet, 2018, p. 37-38Conference paper, Oral presentation with published abstract (Refereed)
Abstract [sv]
Skriftliga omdömen är sedan 2008 en lagstadgad dokumentationsform i svensk grund- skola. Lärare skriver dessa texter i anslutning till utvecklingssamtal, och syftet är att ge elev, vårdnadshavare och kolleger information om elevens utveckling i relation till ak- tuella styrdokument. Ett omdöme ska på ett positivt sätt summerande utvärdera och stödjande vägleda eleven. Från statligt håll finns det mer eller mindre uttalade förvänt- ningar på att lärare ska utveckla ett professionellt språkbruk när de dokumenterar elevers utveckling.
I min kommande avhandling undersöker jag grundskollärares bedömningsspråk i skriftliga omdömen och problematiserar språkbruket i relation till lärarnas erfarenheter av omdömesskrivande och till texternas institutionella och sociala kontext. Materialet är 39 lärares erfarenheter av omdömesskrivande och drygt 2 000 omdömen utformade i olika mallar. Jag gör analyser både på hela och på ett mindre urval av materialet med metoder hämtade från stilistik och textanalys. Studiens teoriram är kritisk diskursanalys (se t.ex. Fairclough 1992) i kombination med Roberts & Sarangis (1999, 2003) modell för beskrivning av språkbruk i professionella praktiker och Bernsteins teori (1996, 1990) för att beskriva diskurser i pedagogiska praktiker.
Lärares professionella bedömningsspråk kan vara mer eller mindre institutionellt eller vardagligt utformat. Å ena sidan kan lärare förstå syftet med skriftliga omdömen som ett systeminriktat summativt kontrollverktyg och därför skriva omdömen ur ett myndighetsperspektiv, som en administrativ tjänsteman som strävar efter att följa in- stitutionella regler, med ett distanserat språkbruk som följd. Å andra sidan kan lärare förstå skriftliga omdömen som ett individuellt formativt utvecklingsverktyg och därför skriva omdömen ur ett förtroligt perspektiv, som en lots som strävar efter att motivera eleven och vårda en social relation, med ett vardagligt och kontextbundet språkbruk som följd (jfr Agevall 2008; Karlsson & Nikolaidou 2012:238). Denna interpersonella ba- lansgång kan synliggöras i texternas språkhandlingar.
I mitt föredrag presenterar jag en analys av hur lärare språkhandlar i grundskolans skriftliga omdömen och diskuterar hur dessa göranden uttrycks med hjälp av språket och varieras beroende på kontexten. Språkhandlingsmönster och variationer exemplifieras genom ett mindre urval omdömen hämtade från avhandlingsmaterialet.
Place, publisher, year, edition, pages
Karlstad: Karlstads universitet, 2018. p. 37-38
Keywords [en]
speech acts, professional discourse, written assessment
Keywords [sv]
språkhandling, bedömningsspråk, skriftlig bedömning
National Category
Specific Languages Didactics
Research subject
Humanities, Swedish Didactics
Identifiers
URN: urn:nbn:se:lnu:diva-105378OAI: oai:DiVA.org:lnu-105378DiVA, id: diva2:1572379
Conference
ASLA 2018: The Biennial Symposium of ASLA, the Swedish Association of Applied Linguistics, April 12–13, Karlstad University
2021-06-232021-06-232021-09-15Bibliographically approved