Att arbeta inom akutsjukvården med patienter som drabbats av Covid-19: Sjuksköterskors erfarenheter
2022 (Swedish)Independent thesis Advanced level (degree of Master (One Year)), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Bakgrund: Våren 2020 utsattes världen för ett nytt främmande virus som skulle påverka sjukvårdens sätt att arbeta. Akutsjukvården drabbades hårt av det ökade patientantalet och omorganisationen som krävdes för att kunna hantera en pandemi. I frontlinjen stod den största yrkesgruppen redo; sjuksköterskorna, att ge vård, behandling och tröst till patienterna drabbade av Covid-19. Omvårdnaden är sjuksköterskans ansvarsområde och innebär att sjuksköterskan ska kunna tillgodose patienternas behov, kunna ge personcentrerad vård och visa medlidande i situationer som är tuffa.
Syfte: Att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av att ge omvårdnad inom akutsjukvården till patienter drabbade av Covid-19.
Metod: En systematisk litteraturstudie av kvalitativ design. Datainsamlingen har skett via databaserna PubMed och CINAHL. Totalt fjorton artiklar inkluderades i studiens resultat.
Resultat: Efter att ha analyserat resultatet av de 14 inkluderade artiklarna framkom tio underteman som senare kategoriseras till tre huvudteman; "Sjuksköterskors förutsättningar och begränsningar", " Förändrade arbetsförhållanden för sjuksköterskor inom akutsjukvården" och "Kunskapens och direktivens betydelse för optimal omvårdnad".
Slutsats: Pandemin har påverkat akutsjukvården och sjuksköterskorna globalt. För att sjuksköterskorna ska mäkta med i framtiden krävs det att sjukvården optimerar deras organisation för att ge sjuksköterskorna bättre förutsättningar till att vårda smittsamma patienter som är kritiskt sjuka.
Abstract [en]
Bakgrund: Våren 2020 utsattes världen för ett nytt främmande virus som skulle påverka hur sjukvården fungerar. Akutsjukvården drabbades hårt av det ökade antalet patienter och den omorganisation som krävdes för att kunna hantera en pandemi. I frontlinjen stod den största yrkesgruppen redo; sjuksköterskor, för att ge vård, behandling och tröst till patienter som drabbats av Covid-19. Omvårdnad är sjuksköterskornas ansvarsområde och innebär att sjuksköterskan ska kunna möta patienternas behov, kunna ge personcentrerad vård och visa medkänsla i tuffa situationer.
Syfte: Syftet med studierna var att beskriva sjuksköterskors erfarenheter av att ge omvårdnad till patienter som lider av covid-19.
Metod: En systematisk litteraturstudie av kvalitativ design. Datainsamlingen utfördes med hjälp av databaserna PubMed och CINAHL. Totalt ingick fjorton artiklar i studieresultaten.
Resultat: Efter att ha analyserat resultaten av de 14 inkluderade artiklarna framkom tio delteman som senare kategoriserades i tre huvudteman; "Sjuksköterskors villkor och begränsningar", "Förändrade arbetsvillkor för sjuksköterskor i akutsjukvården" och "Vikten av kunskap och direktiv för optimal vård".
Slutsats: Pandemin har påverkat sjukvård och sjuksköterskor globalt. För att sjuksköterskorna ska klara sig i framtiden är det nödvändigt att sjukvården optimerar sin organisation för att ge sjuksköterskorna bättre förutsättningar att ta hand om smittsamma och kritiskt sjuka patienter.
Place, publisher, year, edition, pages
2022. , p. 60
Keywords [en]
Covid-19, emergency care, experience, nurses, nursing care, pandemic
Keywords [sv]
Akutsjukvård, Covid-19, erfarenheter, omvårdnad, pandemi, sjuksköterskor
National Category
Nursing
Identifiers
URN: urn:nbn:se:lnu:diva-111729OAI: oai:DiVA.org:lnu-111729DiVA, id: diva2:1655683
Subject / course
Vårdvetenskap med inr mot omvårdnad
Educational program
Specialist Nursing Programme, with Specialism in Emergency Care, 60 credits
Supervisors
Examiners
2022-05-062022-05-032022-05-06Bibliographically approved