Introduktion/Introduction: Fotboll är en mycket populär idrott i Sverige som utövas på flertalet olika nivåer, till exempel finns både junior- och seniorverksamhet. Ambitionsnivån hos spelare skiljer sig åt, vissa ungdomsspelare vill utvecklas och nå elitnivå. En väg till att nå elitnivå kan vara att tillhöra en fotbollsakademi.
Syfte och teoretisk ram/Aim and theoretical framework: Studiens syfte är att ur ett ledarperspektiv undersöka talangutvecklingsmiljön inom en allsvensk fotbollsförening genom att undersöka verksamheten kringföreningens ungdomsakademi. Denna studies teoretiska ramverk utgörs av Fahlström, Glemne och Linnérs (2016) utvecklade arbetsmodell över en utvecklingsmiljös påverkbarafaktorer, UPF, med tillhörande teman och huvudgrupper. UPF-modellen fokuserar på faktorer som i praktiken är påverkbara inom en utvecklingsmiljö (Fahlström, Glemne & Linnér 2016). Coacherna har i denna utvecklade modell en avgörande roll, då de menas kunna påverka så väl själva utvecklingsmiljön som utvecklingsmiljöns närmaste omgivning. Även ledningen kring en utvecklingsmiljö har en viktig roll då det gäller att strukturera coachernas verksamhet, rekrytera coacher och säkerställa utbildning och utveckling inom till exempel en coachgrupp. Modellen kan sägas vara indelad i tre områden/sfärer, i modellens innersta sfär placeras idrottaren tillsammans med andra delar som tillhör idrottsföreningen, bland annat ledare/coacher. I den mellanliggande sfären återfinns idrottarens närmaste omgivning utanför idrotten (skola, familj, kamrater samt andraklubbar/miljöer) och i den yttersta sfären återfinns indirekta komponenter som kan påverka idrottaren, till exempel idrottsförbund.'
Metod/Method: Den här studien är en fallstudie av talangutvecklingsmiljön i en specifik elitförening i fotboll. Insamlade data består av ett styrdokument, enkätsvar samt intervjusvar. Studiens deltagare utgörs av tre personer som samtliga har roller inom akademin. Två av deltagarna är tränare. Den ena är huvudansvarig för föreningens U-16 lag och den andra är assisterande tränare i föreningens U-17 lag. Den tredje deltagaren är chef över akademiverksamheten. Enkätsvar inkom från akademichefen samt tränaren för U-16. En intervju genomfördes med den assisterande tränaren för U-17. Eftersom denna studies syfte handlar om att undersöka talangverksamheten inom en specifik allsvensk fotbollsförening genom att studera talangutvecklingsmiljön runt föreningens ungdomsakademi med utgångspunkt i ledarnas position och syn på talang föreföll en kvalitativmetod logisk.
Resultat/Results: I föreningens utvecklingsmiljö och närmaste omgivning finns flera delar som påverkar idrottsutövaren. Enligt den utvecklade UPF-modellen kan en coach (och även ledning) påverka idrottsutövarens utvecklingsmiljö och för att lyckas med att utveckla talang ur ett holistiskt perspektiv bör alla delar beaktas. Utifrån de svar som denna studies respondenter har givit så kan slutsatsen dras att föreningen uppfyller de delar som i forskning beskrivs utgöra en god talangutvecklingsmiljö. Föreningen besitter i nuläget den kunskap som behövs för att bedriva en god talangutvecklingsmiljö. Fahlström, Glemne och Linnér (2016) beskriver faktorerna i den mellanliggande sfären i den utvecklade UPF-modellen som både potentiella resurser och motståndare. Föreningen i denna studie arbetar aktivt med att involvera den mellanliggande sfärens delar och göra dem till resurser för akademins spelare, bland annat genom att samarbeta med skola och föräldrar, genomföra utbildningar med andra föreningar samt sträva efter att det överlag ska råda ett gott kamratskap inom akademin.
Diskussion och slutsatser/Discussion and conclusions: Mycket påverkar en ung idrottare som är på väg mot eliten. Denna studie tar sin utgångspunkt i ledarnas roll i en idrottslig utvecklingsmiljö. Det går att konstatera att styrdokumentet och ledarna inom akademin, som utgör empirin i denna undersökning, oftast är samstämmiga och har tankar kring alla delar i den utvecklade UPF-modellen. Det skulle vara intressant att studera hur fotbollsspelare inom akademiverksamheterna ser på denna studies frågeställningar. Vidare forskning skulle kunna fokusera på vilken helhetsbild som spelarna inom en elitakademi har, till exempel hur de upplever att en föreningens talangutveckling är organiserad samt hur de tycker att utveckling av fotbollstalanger bör går till. Det kan även varaintressant att undersöka hur de ser på begreppet talang.
2022.