Examensarbetet har utförts åt Emballator Växjöplast. Arbetets syfte var att närmare undersöka orsaken till de problem som finns att öppna en av företagets kapsyler till glasflaska. Problemet uppstår vid kylförvaring. I syftet ingick även att göra en jämförelse med en konkurrents kapsyl, som kunden anser fungera bättre. Utifrån resultaten av undersökningen skulle förslag på omkonstruktion tas fram.
I utredningen kring uppkomsten av det förhöjda öppningsmomentet undersöktes mänskliga faktorn, tidsfaktorn, temperaturfaktorn samt produktionsfaktorn. Utöver dessa faktorer gjordes även en utredning kring kapsylens konstruktion där även en jämförelse med konkurrentens kapsyl utfördes.
I utredningarna har det framkommit några faktorer som verkar ha en betydande inverkan på kapsylens öppningsmoment.
1. Grundorsaken till att problemet uppstår är att plast är ett temperaturkänsligt material som krymper vid kyla. Då materialet krymper blir konstruktionen nästa problem.
2. Kontaktytan i gängorna är, redan vid rumstemperatur, stor jämfört med konkurrentens. Vid kyla, då materialet krymper, blir trycket i kontaktytan större vilket resulterar i större friktion vid öppning av emballaget.
3. Emballator Växjöplasts kapsyl har en konstruktion där godstjockleken vid gäng-cylinderns fäste med kapsyltaket är stor. Denna konstruktion gör gängcylindern mycket formstabil vilket visat sig ha en nackdel. Konkurrentens kapsyl har en mycket mindre godstjocklek i gängcylindern. Det ger en viss flexibilitet som gör det möjligt för cylindern att töjas något då materialet krymper och momentökningen blir därmed inte lika kraftig.
4. Momentet som man skruvar åt kapsylerna med vid förslutning är proportionellt mot öppningsmomentet för Växjöplasts kapsyl.
5. Tiden emballaget varit förslutet innan öppning har också en viss inverkan på öppnings-momentet.
För att avhjälpa problemet med förhöjt öppningsmoment har följande förslag på ändringar i konstruktionen gjorts:
1. Sätet för tätningsinlägget, som ger den stora godstjockleken, tas bort och gängan löper genom hela gängcylindern upp i taket.
2. Gängprofilen rundas något och gängflanksvinkel ökas för att minska kontaktytan med flaskans gänga.
3. Gängcylinderns diameter minskas något för att kompensera ändringarna i gängprofilen. Detta för att säkerställa att kapsylen håller tätt.
4. Gängcylinderns höjd ökas för att möjliggöra en konstruktionsvariant med en integrerad tätkona. Tätkonan kan ersätta tätningsinlägg för kapsyler som har lägre krav på täthet.
Arbetet har gett insikt i svårigheterna kring produktutveckling då problemet hos produkten är svårdefinierat och diffust. I detta fall, då flera faktorer inverkar och materialet är temperaturkäns-ligt, kan det inte säkert sägas att konstruktionsändringarna kommer sänka öppningsmomentet förrän produkten testats.
2006. , p. 96