Varför är människor mer sjuka i Sveriges norra delar? Detta hittills oförklarade problem utgår på flera sätt ett av de störata hoten mot den generella svenska välfärdsstaten.
Boken undersöker om regionala organisationskulturer på Försäkringskassan kan bidra till att förklara problemet. Analysen baserar sig på ett unikt material, en enkätstudie av samtliga handläggare av sjukfallsärenden på Försäkringskassan – de som här kallas välfärdens infriare – samt ett femtiotal längre samtalsintevjuer.
Undersökningen visar att välfärdsinfriarnas politiska vänster-högeriorientering på länsnivå har betydelse för hur sjukskrivningarna varierar mellan olika län: I län där en större andel av välfärdsinfriarna står till höger politiskt är ohälsotalet lägre.
Studien visar också hur ett omsorgsetiskt förhållningssätt hos handläggarna kan minska sjukskrivningstalet. Omsorgsetiken problematiserar förhållandet mellan omhändertagande och egenansvar i välfärdsstaten – en brännande aktuell fråga.
”En politiskt angelägen fråga har fått en ytterst seriös vetenskaplig behandling”, Leif Lewin, Skytteansk professor emeritus i vältalighet och statskunskap