Detta PM är en effektutvärdering av de rådgivningsinsatser som utfördes av Almis regionala bolag till etablerade företag under perioden 2005–2010. I detta PM används flera metoder för att skatta effekter och två olika mått på vad som anses vara rådgivning.
Detta uppdrag är en effektutvärdering av rådgivningsinsatser i Almis regionala bolag under perioden 2005–2010. Syftet med studierna är att avgöra om etablerade företag som fått rådgivning via Almi har utvecklats bättre än företag som inte fått sådan rådgivning i termer av tillväxt i produktionsvärde, sysselsättning och överlevnad. Studien är en av flera underlagsrapporter i Tillväxtanalys pågående uppdrag att utvärdera den statligt finansierade företagsrådgivningen.
Rådgivning definieras i rapporten på två olika sätt. I den första antas ett företag fått rådgivning av Almi om företaget gjort minst ett rådgivningsbesök. Det går att finna effekter på produktionsvärde respektive sysselsättning för enstaka år och för enstaka utfallsvariabler. För övriga år är effekterna lägre och inte statistiskt säkerställda. Storleken på de signifikanta effekterna ligger väl i linje med resultaten från tidigare utvärderingar. Företag som fått rådgivning via Almi har knappt två procents högre sannolikhet att överleva två år efter rådgivningen jämfört med företag som inte erhållit rådgivning.
Den andra definitionen av rådgivning utgår ifrån att ett företag antas ha fått rådgivning om företaget gjort minst två rådgivningsbesök hos Almi. Den förändrade definitionen påverkar inte resultatet i någon större utsträckning. Inga effekter på någon av målvariablerna kan statistiskt säkerställas. När rådgivning definieras som minst två rådgivningsbesök finns inte heller någon statistiskt säkerhetsställd effekt på företags överlevnad.
Sammantaget drar vi slutsatsen att det inte går att statistiskt säkerställda några effekter av Almis företagsrådgivning på tillväxt, lönsamhet eller överlevnad.
Det finns således betydande svagheter i det datamaterial Tillväxtanalys har getts tillgång till och som ligger till grund för effektutvärderingen. Inte minst finns ett stort bortfall avseende vilka företag som deltagit i företagsrådgivning. Innan man gör ett nytt försök att effektutvärdera verksamheten är det viktigt att förbättra uppföljningen, så att det i större utsträckning är möjligt att identifiera vilka företag som tagit del av rådgivning.