Ungdomars konsumtion akan betraktas som en process. En process som något grovt kan delas in i tre delar, före köp, inköp och efter köp. Den undersökning Konsumentverket har låtit initiera har fokuserat på dessa tre delar, samt ungdomars köp via internet. Nedan presenteras på ett övergripande sätt de mest centrala resultaten från undersökningen.
Ungdomar mellan 15-17 år är idag aktiva konsumenter inom en rad olika köpområden. Cirka 90 procent uppger att de har handlat kläder och skor under de senaste tre månaderna. De flesta ungdomar har också gjort inköp av livsmedel, restaurang/café, nöjesupplevelser, samt hygienprodukter och kosmetika. Många är nöjda med sina inköp. Samtidigt finns en del missnöje, vanligtvis på grund av bristande kvalitet. Relativt få missnöjda ungdomar har klagat eller lämnat tillbaka en produkt.
De flesta ungdomar upplever sig generellt vara självständiga konsumenter som på egen hand beslutar över sina pengar. Det är vanligt att man planerar sina inköp ibland och impulshandlar ibland. Det är också ganska vanligt att man undersöker om det finns billigare alternativ innan man köper en produkt.
De flesta ungdomar föreställer sig att de inför ett köp mest tänker på pris och kvalitet. Ibland funderar de på trender och märken. Mer sällan tänker de på vad vänner eller föräldrar ska tycka om inköpet. Få ungdomar menar att de brukar tänka på vilken konsekvens deras köp medför på människor, djur eller natur. Det är bara cirka 10 procent som svarar att de alltid eller ofta tar hänsyn till miljöpåverkan eller etisk påverkan när de står inför ett köpbeslut.
Många ungdomar är aktiva konsumenter på internet. De flesta använder nätet för att söka information om produkter. Ungefär hälften har gjort ett inköp där de senaste tre månaderna. Det stora utbudet av produkter är ett vanligt skäl till att ungdomar väljer att handla på internet. Dessvärre har nästan 10 procent av ungdomarna minst en gång köpt något som de trodde var gratis.
Fler intressanta resultat är som följer:
• Det är 22 ungdomar (2 procent) av det totala urvalet på 1 010 ungdomar, som inte har haft några egna pengar alls de senaste tre månaderna.
• Det finns en stor spridning i de ekonomiska förutsättningarna hos ungdomar som haft tillgång till egna pengar. 43 procent uppskattar att de har under 1 000 kronor att röra sig med per månad, medan 37 procent har mellan 1 000 – 1 499 kronor per månad och 16 procent svarar att de har över 1499 kronor att röra sig med per månad.
• Pengarna kommer vanligtvis från barn/studiebidrag, från regelbundna fickpengar eller från lön för arbete utanför hemmet.
• Ungdomar som har en eller två föräldrar som inte är i arbete har lägre tillgång till egen lön, jämfört med ungdomar som har två föräldrar som är i arbete.
• Många ungdomar menar att de har möjlighet att få extra pengar vid behov men betydligt färre har faktiskt fått extra pengar från föräldrarna de senaste tre månaderna.
• Det är vanligt att ungdomar sparar pengar, men de flesta gör detta på oregelbunden basis.
• Mer än en femtedel av de ungdomar som köpt kläder och skor under de senaste tre månaderna har varit missnöjda med minst ett av dessa köp.
• Resultatet visar indikationer på att kläder och skor, samt accessoarer, ibland prioriteras bort i samband med en knapp ekonomisk situation.
• Vid informationssökning på internet använder ungdomar många olika sorters sajter. Vanligast är generella sökmotorer såsom Google.
• Nästan hälften av alla ungdomar som köpt dataspel/musik/filmer under de senaste tre månaderna har gjort minst ett av dessa köp via internet.
• Mer än en tredjedel av alla ungdomar som har gjort köp via internet pratade alltid med sina föräldrar innan de handlade.
• Betalning vid köp på internet sker oftast med betal-, bank-, eller kreditkort. Det är också vanligt att förälder/målsman betalar.
• De flesta ungdomar som inte handat på internet framhåller betydelsen av att kunna känna eller se på en produkt.
Slutligen bidrar undersökningen med en omfångsrik bild av hur det är att vara ung konsument 2011. Några specifika problemområden har uppdagats i resultatet som det finns behov av att arbeta vidare med.